Policy Vannforvaltning v. 1.2

 

SalMar postulat:

Bærekraft i alt vi gjør

 

Gjennomføring:

Nøye overveielse i strategiske beslutninger og situasjonsforståelse i den daglige driften

Policy Vannforvaltning

Akvakultur har generelt lavt ferskvannsforbruk sammenlignet med annen type matproduksjon. Fisken lever en stor del av livet i sjøen hvor de ikke er avhengige av tilførsel av ferskvann. SalMars ferskvannsforbruk kommer i stor grad fra settefiskanleggene på land og slakte- og prosesserings­anleggene.

I store deler av verden er tilgang på ferskvann en utfordring. SalMar bruker ferskvann kun fra områder hvor risikoen for vannmangel, eller risikoen for dårlig vannkvalitet, er lav. Vannrisikokartet produsert av World Resource Institute gir en god oversikt over vannrisikoen rundt om i verden. Alle områdene SalMar opererer i er definert som lavrisiko, både i Norge og på Island. Risikostyring vedørende vannmangel er forankret i toppledelsen, med konsernsjefen som overordnet ansvarlig. De globale risikoene er anerkjent av SalMar og integrert i vanlige risikovurderinger og vår overordnede forretningsstrategi.

Mesteparten av SalMars vannforbruk skjer ved settefiskanleggene på land. En viktig forutsetning for bygging og plassering av disse settefiskanleggene er at vi kan gi bærekraftige vannkilder til anleggene. Ferskt, rent vann er den viktigste faktoren som bidrar til god fiskevelferd i oppdrett. Vannkvalitet er av største betydning for SalMar, og vi har flere eksperter som har til oppgave å kontinuerlig kontrollere og overvåke vannkvaliteten.

SalMars vannforvaltningsstrategi er å gi laksen høyest mulig vannkvalitet for optimale vekstforhold og samtidig minimere vannforbruket. Som en del av SalMars satsing på å redusere vannforbruket, produserer SalMar sin smolt nesten utelukkende i resirkulerende akvakultursystemer (RAS). Disse systemene resirkulerer 96-99 % av vannet. Dette innebærer mekanisk filtrering av partikler, biologisk omdannelse av ammoniakk til uskadelige nitrogenforbindelser, og lufting for å fjerne CO2 før vann brukes igjen. Ca. 1-4 % av vannvolumet som brukes tilsettes som ferskvann, resten gjenbrukes.

Alt avløpsvann fra smoltproduksjonen renses før det slippes ut til resipienten. Målet vårt er å ikke påvirke resipienten negativt, men heller prøve å forbedre vannkvaliteten i resipienten ved å velge riktig behandlings- og utslippspunkt. SalMars strategi for oppsamlet slam fra settefiskanleggene er best mulig gjenbruk, enten som råstoff til gjødsel eller til produksjon av biogass.

SalMar samarbeider med sine leverandører som opererer i områder med høyere vannrisiko. SalMars fôrleverandører er involvert i aktiviteter i områder med høyere vannrisiko og SalMar forventer at disse fôrleverandørene henter ut, forbruker og slipper ut vann på en ansvarlig og bærekraftig måte, og å ha en klar strategi for å redusere vannforbruket. SalMar holder alle leverandører ansvarlige for deres aktiviteter og deres påvirkning og er i kontinuerlige dialog med leverandører for å identifisere og implementere beste praksis på bærekraft, for eksempel effektivisering av vannforbruket.